Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Зміни у кримінально-процесуальному законодавстві полегшать роботу слідчих підрозділів
Опубліковано 31 жовтня 2019 року о 12:21

З 17 жовтня 2019 року набрали чинності зміни до Кримінального процесуального кодексу України та інших законів. Даний законопроект спрямований на удосконалення правового регулювання кримінального процесу задля ефективного здійснення досудового розслідування. Які зміни очікувати в роботі працівників слідчих підрозділів, розповів заступник начальника - начальник слідчого управління ГУНП в Тернопільській області Володимир Галевич.
 

 - Чи зміни, які пропонує законопроект, полегшують роботу слідчого?

 - Перш за все внесені зміни до так званих «правок Лозового», які значно ускладнювали процедуру розслідування. Насамперед це стосувалося призначення та проведення експертиз, термінів досудового розслідування, тощо. Тепер частина цих правок скасована, а саме: слідчий відтепер має право призначати експертизу за своєю постановою. Це значить, що не тільки йому вже не доведеться простоювати черги в суді, але й наприклад пересічні громадяни задля поховання родичів чи близьких, не будуть по декілька днів очікувати  на дозвіл для проведення та на результат цих експертиз. 
Друга важлива правка стосується товарознавчої експертизи. Враховуючи той факт,  що багато проваджень відкриваються саме по майнових злочинах, зокрема по крадіжках, тож призначається багато таких експертиз. Відтепер, якщо потерпілий має підтверджуючі документи, де вказана вартість викраденого чи пошкодженого майна, у товарознавчій експертизі немає необхідності. Раніше доводилося її проводити завжди, незалежно від наявності документації і витрачати чимало часу. І ще один важливий момент: є така категорія кримінальних проваджень, по яких підписати та вручити підозру міг тільки прокурор області. Відповідно особу, якій оголошуватимуть підозру, необхідно було доправити до нього. Відтепер підпис ставитиме і надалі прокурор, а вручати її зможе будь-який інший прокурор. Ця норма  також суттєво спрощує здійснення досудового розслідування.

 - З 1 січня 2020 року у Кримінальному кодексі офіційно з’явиться термін «кримінальний проступок».  Яке його значення і хто їх розслідуватиме?

  - Кримінальним проступком визначено діяння, дія чи бездіяльність, за вчинення якого передбачено основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян (51 000 грн) або інше покарання, не пов’язане з позбавленням волі. Під категорію кримінальних проступків підпадатиме 99 статей Кримінального кодексу України, зокрема це дрібні крадіжки, хуліганство, нанесення легких тілесних ушкоджень, погроза вбивством та інші. Що важливо, законопроект вносить  адміністративний проступок  про керування транспортом у стані сп’яніння в Кримінальний кодекс, зробивши його кримінальним проступком (ст. 286-1).

Закон про кримінальні проступки дозволить розслідувати нетяжкі злочини за спрощеною процедурою, що значно розвантажить слідчих, адже раніше вони здійснювали досудове розслідування за всіма заявами та повідомленнями, в яких містяться відомості про кримінальні правопорушення, а їж дуже багато. Тепер ж зможуть сконцентруватися на розкритті тяжких та особливо тяжких злочинів. Проводити розслідування кримінальних проступків будуть органи дізнання за спрощеною процедурою та у скорочені строки (не більше ніж 72 години з моменту повідомлення особі про підозру чи затримання, або в інших випадках на строк до 1 місяця). На даний час у нас відбувається укомплектування штатів, в області планується ввести 81 посаду дізнавачів. У слідчому управлінні планується введення 4 посад, решта – по відокремлених  територіальних підрозділах, в залежності від потреби  - від 4 до 6 працівників в районах. Ще 13 дізнавачів працюватимуть  у Тернопільському міському відділі поліції.

- Вже тривалий час в слідчому управлінні області  функціонує підрозділ детективів, однак не кожен пересічний краянин розуміє відмінність їх роботи від слідчих. Що ж розслідують детективи?

 - Насамперед поясню, що так званий детектив – це слідчий по розслідуванню особливо важливих кримінальних провадженнях. Працівники даного  підрозділу розслідують особливо тяжкі злочини, які їм передають оперативники карного розшуку, економічні злочини, та такі, які вносяться в реєстр працівниками прокуратури і направляються до слідчого управління.  Також даний підрозділ уповноважений самостійно виявляти правопорушення та самостійно їх розслідувати. Кадровий потенціал нашого підрозділу складають люди, які мають значний досвід роботи у слідстві та в оперативних підрозділах. Їх робота є ефективною.

 - Підсумовуючи роботу слідчого управління в цілому, які основні вимоги у роботі слідчих, чи є брак фахівців, як справляються молоді працівники з поставленими завданнями?

 - Основний акцент у роботі слідчого – це насамперед дотримання прав і свобод людини та усіх норм законодавства. Ну і звісно, наполегливість та бажання працювати. Щодо укомплектування кадрів, то у нас постійно відбувається набір у слідчі підрозділи. І хоча браку кадрів як такого немає, але позаяк завжди присутній людський фактор (не усі молоді спеціалісти витримують навантаження, дехто переводиться на інші посади чи в іншу область),  до наступного набору завжди є вільні посади. Зазначу, прийти в професію може будь-яка людина з вищою юридичною освітою, а от працювати зможе не кожен.

Наразі у слідчих підрозділах сформувався молодий колектив. Це звичайно, відрізняється від  колишніх стандартів, коли новоприбулими слідчими опікувалися старі професіонали, які навчали та передали їм  набутий досвід. Однак, як показує практика, зараз завдяки багатьом факторам ( технології, методики навчання) слідчий, який має понад два роки вислуги, вже може претендувати на посаду керівника слідчого підрозділу десь в районі. Це свідчить про старання та відданість людей своїй професії. Стараємося навчити всіх, є свої прорахунки, але загалом робота злагоджена та ефективна.
 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux