Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Віртуальній злочинності - реальне покарання
Опубліковано 08 жовтня 2019 року о 10:56

Злочинність у віртуальному світі вже давно стала реальністю. Але  за кожним злочином неминучим має бути покарання. І як відповідь на цей виклик у жовтні 2015 року в українській поліції було створено Департамент кіберполіції.
 
Серед завдань кіберполіцейських  – «участь у формуванні та забезпеченні реалізації державної політики щодо попередження та протидії кримінальним правопорушенням, механізм підготовки, учинення або приховування яких передбачає використання комп’ютерів, систем та комп’ютерних мереж і мереж електрозв’язку; сприяння в порядку, передбаченому чинним законодавством, іншим підрозділам Національної поліції України у попередженні, виявленні та припиненні кримінальних правопорушень», - йдеться у Положенні про Департамент кіберполіції Національної поліції України.
 
Фахівців до нового підрозділу підбирають ретельно. Вимоги – дуже високі. Мабуть тому й досі дефіцит кадрів. Про це, як про найболючішу проблему говорив і наш співрозмовник – тимчасово виконуючий обов’язки заступника начальника- начальник відділу протидії кіберзлочинам в Тернопільській області Подільського управління кіберполіції Микола Полюхович.
 
 
-На даний час в очолюваному мною підрозділі працює п’ятеро співробітників. Знаю про плани Департаменту створити у кожному регіоні управління кіберполіції, тому постане завдання набору кадрів. Відверто кажучи, це найболючіше питання. Адже залучити на службу високопрофесійних фахівців -  майже нереально.
 
У правоохоронній системі капітан поліції з березня 2017 року. Тоді він пройшов конкурсний відбір у патрульну поліцію Рівненщини. Став начальником відділення п’ятої роти, що дислокувалася  у місті Сарни. Рік служби - і молодий та перспективний поліцейський вирішив спробувати свої сили на посаді інспектора новоствореного підрозділу кіберполіції.
 
-Тестові завдання, які доводилося скласти кандидатам на посади в кіберполіцію, були складними. Окрім технічних знань потрібно було володіти й іноземною мовою. Багато бажаючих просто не змогли їх пройти, - пригадує капітан поліції. Та його плани стали реальністю. З патрульної служби Микола Полюхович перейшов у підрозділ кіберполіції  Рівненської області, де пропрацював майже рік.
 
27 березня 2019 року з Рівненщини довелося переїхати до Тернополя - у зв’язку з новим призначенням. 
 
-На новому місці завжди непросто, - ділиться Микола Полюхович. - Але, долаючи труднощі, завжди досягаєш результату. З початку року за нашими матеріалами розпочато понад 220 проваджень. Найбільше – за статтями шахрайство та  несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах, автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації.  Також за фактами порушення авторських прав (стаття 176 ККУ), крадіжок (стаття 185 ККУ), незаконних дій з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків (стаття 200 ККУ), несанкціонованих втручань в роботу електронно-обчислювальних машин, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку (стаття 361 ККУ), несанкціонованованого збуту або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в комп'ютерах ( стаття 361-2ККУ). Оголошено 57 підозр, проведено 10 обшуків, направлено до суду три справи. 
 
Серед скерованих до суду матеріалів – кримінальне провадження розпочате за ч.1 ст.361-2 КК України щодо жителя Заліщик. Зловмисник  через мережу залучив до злочинної діяльності інших осіб, котрі за винагороду з допомогою фейкових сайтів здійснювали привласнення неналежних їм даних облікових записів від особистих кабінетів. Внаслідок таких злочинних дій заліщанин  реалізував через різноманітні хакерські форуми близько 300 облікових записів.
 
На момент публікації матеріалу капітан поліції Микола Полюхович повернувся працювати на Рівненщину у підрозділ кіберпроліції. Щиро бажаємо успіхів та нових досягнень. 
 
Відділ комунікації поліції
Тернопільської області

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux