Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Проєкт «Custody Records» в Нацполіції - успішний механізм захисту прав людини
Опубліковано 24 січня 2024 року о 10:52

Це втілення міжнародних стандартів захисту прав людини в Україні. Війна принесла нові виклики, проте вони не є перешкодою для продовження проведення реформ в Україні та набуття нашою державою повноправного членства європейського співтовариства правових держав

У 2016 році Національною поліцією України спільно з представниками громадського об’єднання «Експертний центр з прав людини», Всеукраїнською благодійною організацією «Українська Фундація Правової Допомоги» розпочато пілотний проєкт «Custody Records». Запровадженню даного проєкту передувало детальне вивчення міжнародного досвіду використання таких систем, зокрема роботи центрів для затриманих у Великій Британії.

Проєкт «Custody Records» призначений для покращення стандартів захисту прав затриманих осіб, внаслідок запровадження електронної фіксації інформації про всі дії щодо осіб, які перебувають під контролем поліції з моменту фактичного затримання і поміщення до слідчого ізолятора або звільнення з-під варти, а також для захисту працівників поліції від неправдивих звинувачень з боку затриманих осіб.

Упровадження проєкту «Custody Records» в територіальних (відокремлених) підрозділах поліції – це позитивний досвід та продовження роботи над подальшим втіленням міжнародних стандартів захисту прав людини в Україні. Сьогодні це завдання є особливо важливим для державних органів України, оскільки війна принесла нові виклики, проте вони не є перешкодами для продовження проведення реформ в Україні.

Така ініціатива підтримується зокрема Урядом України, офісом Ради Європи в України, Уповноваженою у справах Європейського суду з прав людини, Секретаріатом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, керівництвом МВС та НП України, керівництвом ГУНП та територіальних (відокремлених) підрозділів ГУНП в областях, очільниками органів місцевої влади та місцевого самоврядування, зокрема військових державних адміністрацій, обласних та районних рад, окремих територіальних громад тощо.

Станом на 24 січня 2024 року проєкт «Custody Records» запроваджено в 88 підрозділах Національної поліції України, в 47 з яких він почав функціонувати саме протягом 2023 року.

Таким чином проєкт «Custody Records» повноцінно функціонує та щоденно доводить свою ефективність у:

- ГУНП у Вінницькій області - 25;

- ГУНП в Чернівецькій області - 7;

- ГУНП в Хмельницькій області -10;

- ГУНП в Рівненській області - 5;

- ГУНП у Волинській області - 6;

- ГУНП в Житомирській області - 4;

- ГУНП в Кіровоградській області -3;

- ГУНП в Полтавській області -2;

- ГУНП в Сумській області - 4;

- ГУНП в Тернопільській області - 2;

- ГУНП в Чернігівській області -3;

- ГУНП в Закарпатській області - 5;

- ГУНП в Черкаській області -1;

- ГУНП в Одеській області - 6;

- ГУНП у Львівській області - 3;

- ГУНП в Івано-Франківській області - 2.

Працівники підрозділів забезпечують проведення всіх дій із затриманими, доставленими та запрошеними особами до підрозділів поліції виключно у зонованих приміщеннях та вносять до ІП «Custody Records» дані щодо всіх дій із такими особами.

Безумовно, впровадження проєкту «Custody Records» щодня демонструє свою ефективність, а тому ми продовжуємо свій рух вперед до європейських стандартів, постійно вдосконалюючи сферу захисту прав людини.

Департамент комунікації

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux