Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Механізми реалізації закону «Про запобігання та протидію домашньому насильству» обговорювали поліцейські, адвокати, судді та представники виконавчої влади
Опубліковано 25 квітня 2018 року о 09:41

«Взаємодія суб‘єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству» – під такою назвою в Регіональному центрі з надання безоплатної правової допомоги відбувся круглий стіл. На зібрання були запрошені представники суду, поліції, виконавчої влади та громадських організацій.
 
 
Зі слів директора центру Ірини Хондогій, відколи набув  чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству, зазнав змін й  Закон України «Про безоплатну правову допомогу». Зокрема, розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства.
 
 
-Проте існує безліч правових колізій, коли закон діє, а  механізмів його реалізації ще немає. Саме задля вирішення цих моментів ми сьогодні й зібралися.
 
Про складність судового розгляду  таких справ  розповів заступник голови Тернопільського міськрайонного суду Олег Вийванко:
 
-На розгляд справи про домашнє насильство дається 72 години. За цей час потрібно здійснити повідомлення всіх зацікавлених осіб, встановити  чи був факт насильства, оцінити чи подали сторони належні докази, винести повне судове рішення та вручити його всім учасникам процесу.  Скажу відверто, судової практики щодо вирішення справ, які стосуються домашнього насильства, немає.
 
 
Поліція однією з перших реагує на заяви та повідомлення про домашнє насилля. Тимчасово виконуючий обов’язки заступника управління превентивної діяльності Василь Дідух розповів, що лише за перший квартал  цього  року на профілактичний  облік було поставлено понад сімсот осіб, які вчиняли насилля над своїми рідними та близькими. А загальна кількість зловмисників, які перебувають на такому обліку, – втричі більша – понад дві тисячі осіб. З початку року  до поліцейських надійшло майже тисячу заяв від потерпілих від домашнього насильства.
 
Домашнє насильство– це не лише проблема якоїсь конкретної сім’ї, це суспільна проблема, тому задля боротьби з нею мають об’єднати зусилля усі, хто зобов’язаний протистояти родинній тиранії.
 

 

 
 
Відділ комунікації поліції
Тернопільської області

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux