Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Взаємодопомога поліції та громадськості – запорука чесних виборів
Опубліковано 07 лютого 2019 року о 12:13

Пріоритетні завдання щодо забезпечення легітимності виборчого процесу  обговорили тернопільські представники Громадянської мережі ОПОРА, Центру суспільних досліджень "ПОЛІС" та учасник спеціальної робочої групи МВС щодо моніторингу законності виборчого процесу, радник міністра МВС Михайло Апостол. Робоча зустріч відбулася у Головному управлінні Нацполіції Тернопільщини.
 
 
Радник міністра МВС розповів про першочергові завдання поліції щодо недопущення порушень виборчого законодавства, зокрема і про тісну співпрацю з громадськими організаціями, які стежать за виборчим процесом.
 
Найпоширенішими порушеннями, зі слів радника МВС,  залишаються підкуп виборців та видача виборчого бюлетеня за особу, яка тимчасово відсутня в Україні.
 
 
 - Наша спільна робота та взаємодопомога – це запорука чесних виборів, - зазначив Михайло Апостол. – Важливо не тільки виявляти виборчі правопорушення, донести до громадян, що тепер кожен, хто порушить закон, нестиме відповідальність за протиправне, а й зламати масштабні злочинні  схеми, які застосовують  під час виборчого процесу.
 
Учасники зустрічі також обговорили, як оперативно обмінюватися інформацією у разі виявлення порушень виборчого законодавства. Аби поліцейські змогли відреагувати оперативно, слід повідомляти про можливі протиправні дії на лінію «102». Повідомлення зафіксують та передадуть на опрацювання в компетентні органи.
 
- Фіксація навіть декількох типових порушень спонукає суб'єктів виборчого процесу більше не вдаватися до них, тому ми сподіваємось, що така взаємодія мінімалізує виборчі зловживання, - визначив Михайло Апостол. – Це вагомий психологічний і водночас превентивний фактор.
 
 
У свою чергу, координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Тернопільській  області Ольга Галушка розповіла, що завдяки добре налагодженій взаємодії з Національною поліцією громадським активістам вдалося зафіксувати вже більше 20 виборчих порушень.
 
Подякувала поліцейським за взаємодопомогу і громадський омбудсмен з захисту виборчих прав у Тернопільській області Ольга Мазаєва. Вона відмітила, що поліцейські Тернопільщини наразі єдині в Україні відгукнулися на пропозицію взяти участь у опитуванні щодо проблем, які стосуються виборчих злочинів. Його результати ще опрацьовуються та невдовзі їх буде висвітлено у засобах масової інформації.
 

 

 
Відділ комунікації поліції
Тернопільської області
 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux