Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Виявити та ідентифікувати заборонені речовини експертам-криміналістам допомагає сучасне аналітичне обладнання
Опубліковано 25 лютого 2019 року о 14:20

У процесі розслідування злочинів, пов'язаних із незаконним обігом наркотиків, працівники поліції часто звертаються за допомогою до експертів – криміналістів. Саме своєчасне підтвердження спеціаліста, що виявлену речовину віднесено до заборонених наркотиків, дає можливість оперативно розпочати кримінальне провадження і в стислі строки провести досудове розслідування.
 
Експертиза наркотичних, сильнодіючих і психотропних речовин належить до роду експертиз матеріалів, речовин та виробів і саме на неї припадає найбільший об’єм роботи.
 
 
На дослідження до працівників сектору експертизи наркотичних засобів, психотропних речовин їх аналогів та прекурсорів Тернопільського науково-дослідного експертного-криміналістичного центру найчастіше потрапляють вилучені наркотичні засоби, частки наркотичних рослин, предмети, що мають сліди наркотичної речовини.
 
Як зазначає експерт Інна Петришин, ще три року тому в дослідженнях переважали рослинні речовини, зараз – це синтетичні наркотики. Це підвищує вимоги до матеріально-технічного і методичного забезпечення даного напрямку роботи.
 
 - В минулому ми стикалися з проблемою точної ідентифікації наркотичних речовин, - розповідає експерт. – Тому для якісного дослідження доводилося відправляти  матеріали в інші дослідні центри. Тепер і у нас є таке обладнання.
 
Застосування сучасного аналітичного обладнання, зокрема хромато-мас-спектрометричних комплексів; газових хроматографів дозволяє в мінімальні терміни проводити експертизу та виявляти  навіть найменшу кількість наркоречовин.
 
 - Наркотичні засоби можуть утворювати нашарування на об'єктах-носіях. От наприклад, можна виявити нашарування наркотиків на вагах, за допомогою яких розфасовували наркотики, чи у посуді де їх виготовляли, - пояснює працівник сектору. -  Загалом, протягом місяця проводимо в середньому понад 80 експертиз.
 
Працівники відділу дослідження матеріалів, речовин та виробів за фахом – хіміки. Вони постійно працюють над підвищенням кваліфікації, аби мати змогу надавати лише якісні послуги згідно міжнародних стандартів.
 

 

 
Відділ комунікації поліції
Тернопільської області

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux