Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Трасологічна експертиза: сліди – помічники у розкритті та розслідуванні злочинів
Опубліковано 03 грудня 2018 року о 16:36

Сліди, залишені на місці злочину, мають важливе   криміналістичне значення. Їх дослідження допомагає встановити знаряддя та механізм скоєння протиправного діяння, а також отримати інформацію про особу, яка його вчинила. Наука, яка займається вивченням матеріально-фіксованих слідів, називається трасологією.
 
Не один злочин не обходиться без того, щоб зловмисники не залишили слідів на місці події. Виявленням, фіксацією, вилученням та дослідженням слідів займається сектор трасологічних  видів досліджень і обліків відділу криміналістичних досліджень  Тернопільського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України.  
 
 
Експерти-трасологи проводять дослідження слідів в залежності від об’єктів, якими вони утворені. Це можуть бути сліди людини, тварини, знарядь, інструментів, виробничих механізмів і машин, транспортних засобів.
 
Найбільш частіше фахівцям сектору доводиться проводити експертизу слідів взуття.
 
- В секторі проводять експертизу взуття. Вона допомагає встановити в чому був взутий  злочинець у момент скоєння злочину, а також його родову і групову приналежність, - розповідає завідувач сектору Олександр Доленга.
 
Кожен вид трасологічної експертизи дає відповіді на численні питання та можливість отримати інформацію, необхідну для розслідування злочинів. Дослідження замків і запірних пристроїв допомагає встановити чи було втручання у механізм замка. 
 
Цікавий вид експертизи - це встановлення цілого за частинами. Цей вид допомагає під час  розслідування дорожньо-транспортних пригод, у яких водії-порушники втікають з місця аварії.  Працівники поліції вилучають з місця події частинки, уламки даного авто і віддають на дослідження в сектор трасологічних видів досліджень. Після того, як транспортний засіб буде розшуканий, фахівці зможуть встановити, чи причетний  він до злочину.
 
Помічник у роботі експертів-трасологів порівняльний мікроскоп МС-1. За його допомогою розкрито багато злочинів.
 
- Робота з мікроскопом дає можливість порівняти сліди, залишені на місці злочину з експериментальними слідами,  утвореними знаряддям зламу, вилученим у підозрюваного - розповідає старший судовий експерт Петро Хом’як.
 
Експерти-трасологи володіють широким спектром знань в різних галузях науки і техніки, адже досліджують різноманітні об’єкти. За кожною експертизою – доля людини. Тож працюють за формулою: сто раз перевір і тільки потім обґрунтуй свій висновок.
 

 

 
Відділ комунікації поліції
Тернопільської області

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux