Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Ростислав Степанчак: «Я знайшов себе у роботі з дітьми, бо ювенальний поліцейський - це не служба, а покликання"
Опубліковано 08 липня 2024 року о 11:52

"Діти – майбутнє нашого суспільства, а наша місія - виховувати їх та стежити, аби вони не стали на хибний шлях", - у цьому переконаний старший інспектор ювенальної превенції Тернопільського районного управління поліції Ростислав Степанчак. Ювенальний поліцейський – один із найуніверсальніших співробітників поліції, який повинен навчати дітей, підтримувати їх та допомагати виправляти свої помилки. Це і психолог, і вчитель, і наставник. 8 липня в Україні відзначають день працівників ювенальної превенції.

Ростислав Степанчак у 2019 році вступив до Академії патрульної поліції, а кар’єру правоохоронця розпочинав у групі реагування патрульної поліції Бережанського відділу.

«Мене завжди неабияк цікавила робота з дітьми, тому, коли я дізнався про вакансію ювенального працівника, вирішив спробувати. І ось уже понад 3 роки я працюю з дітьми. Про своє рішення жодного дня не жалкував. Я знайшов себе у цій службі й викладаюся по максимуму. У роботі керуюся принципами самовідданості, чесності та професіоналізму», - каже Ростислав Степанчак.

Виявлення, попередження та своєчасне реагування на факти домашнього насильства, жорстокого поводження з дітьми, булінгу в школах й інших кримінальних та адміністративних правопорушень, вчинених неповнолітніми та щодо них – основні завдання співробітника ювенальної служби. Проте це далеко не все, адже найважливіший обов’язок кожного правоохоронця – захищати дітей у будь-який час доби.

Ростислав розповідає, що особливу увагу він намагається приділяти дітям, які виховуються у неблагополучних чи малозабезпечених родинах, а також тим, хто опинився в складних життєвих обставинах. Робота з батьками, піклувальниками чи опікунами - це також його обов'язок.

"Завдяки злагодженій співпраці з ювенальною службою, багато сімей відчувають підтримку оточення. Це важливо, особливо у період воєнного стану, - переконана начальник служби у справах дітей, надання соціальної допомоги сім’ям з дітьми та молоді Бережанської міської ради Оксана Шкільна. - Чимала кількість підлітків та дорослих прислухаються до порад працівника поліції й стають на шлях виправлення".

Створення безпекового середовища - це ще один вагомий пріоритет ювенального поліцейського. Ростислав пригадує, що у 2021 році у нього виникла ідея започаткувати молодіжний рух, аби виховувати правосвідомість, навчати сучасну молодь самодисципліні, а також бути суспільно корисними, проводячи профілактичну роботу серед однолітків. Молодь Бережанщини об’єдналася й саме тоді був створений юнацький корпус поліції «Бережанські шерифи».

«До нас приїжджають співробітники різних поліцейських служб, проводять інтерактивні та профілактичні лекції й розповідають про особливості роботи в правоохоронних органах» - каже учасниця юнацького корпусу поліції «Бережанські шерифи» Вікторія Яремчук.

Юні шерифи не тільки допомагають правоохоронцям, а й активно долучаються до різноманітних правових, соціальних, культурних та волонтерських заходів.

«Ще зі шкільної парти кожна дитина повинна розуміти, що працівник поліції – це друг і товариш, до якого завжди можна звернутися за допомогою», - стверджує начальник Бережанського відділу поліції Сергій Гаврилюк.

Учасник юнацького корпусу поліції «Бережанські шерифи» Артур Седанов зазначає, що більшість його однолітків хочуть у майбутньому приєднатися до лав Національної поліції України, а правовий гурток допомагає краще зрозуміти, як працює поліцейський, що потрібно знати та уміти.

Ростислав Степанчак розповідає, що з початком повномасштабного вторгнення він, окрім своїх службових обов'язків, зайнявся ще й волонтерством. До роботи намагався залучати молодь.

Аби наближати нашу перемогу, учасники юнацького корпусу систематично беруть участь у благодійних ярмарках, збирають кошти на речі та смаколики для наших захисників й захисниць, для бійців Об’єднаної штурмової бригади Нацполіції «Лють», внутрішньо переміщених осіб, дітей з сиротинців та тих, хто потерпів від бойових дій.

Напередодні дня працівників ювенальної превенції «Бережанські шерифи» привітали свого наставника та вчителя Ростислава Степанчака. Діти подякували йому за щирість, допомогу та підтримку.

Робота працівників ювенальної превенції відповідальна і важлива, для них на першому місці - це безпека дітей, бо вони - наше майбутнє!


Відділ комунікації поліції Тернопільської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux