Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліцейські нагадують про відповідальність за хибний виклик екстрених служб
Опубліковано 22 вересня 2022 року о 16:37

Щодня до працівників поліції надходять сотні повідомлень про різні злочини та правопорушення, зникнення людей. Правоохоронці реагують та перевірять кожну інформацію. Проте серед них часто зустрічаються і неправдиві виклики.

З початку року поліцейські склали понад 1500 протоколів за статтею 183 Кодексу України про адміністративні правопорушення – завідомо неправдивий виклик спеціальних служб. За таке правопорушення передбачено штраф від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Часто люди намагаються вирішити особисті неприязні стосунки, викликавши поліцейських. У Чорткові місцевий житель, заявив в поліцію про пограбування. Поліцейські, котрі приїхали на виклик з’ясували, що у такий спосіб чоловік вирішив помститися знайомому, зявивши, що той викрав у нього планшет.

Дуже часто заявники телефонували у поліцію напідпитку. Були випадки, коли люди забували, де припаркували свої транспортні засоби і повідомляли про їх незаконне заволодіння. Надходили до поліцейських заяви від громадян про вчинення щодо них крадіжок, грабунків, а згодом з’ясовувалося, що люди самі губили майно.

Правоохоронці звертаються до громадян бути свідомими і перш ніж повідомляти про такі випадки переконайтеся у їх правдивості та достовірності.

Поспішаючи на повідомлення, яке виявляється згодом неправдивим, працівники екстрених служб затрачають час, зусилля, а в цей момент хтось може по-справжньому потребувати їхньої допомоги.

Правоохоронці звертають увагу громадян на відповідальність за неправдиві виклики не лише поліції, а й пожежно-рятувальної служби, швидкої медичної допомоги чи інших аварійних служб:

- порушення статті 183 Кодексу України про адміністративні правопорушення “Завідомо неправдивий виклик спеціальних служб” тягне за собою накладення штрафу від 50 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-3400 грн).

А згідно зі статтею 259 Кримінального кодексу України, завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками, - карається позбавленням волі на строк до восьми років.

Слід пам'ятати, що виклики екстрених служб - не жарти. Відволікаючись на хибний виклик, правоохоронці, медики чи рятівники можуть вчасно не прибути туди, де насправді потрібна їх допомога.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux