Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Мікросліди та мікрооб’єкти: кожна деталь важлива при розслідуванні злочину
Опубліковано 30 травня 2019 року о 14:41

Для об’єктивного розслідування злочину має значення кожна обставина, кожна деталь, кожна дрібниця. Саме мікрооб’єкти та мікросліди, залишені на місці події, здавалося б, частинки, які непомітні для людського ока,  відіграють важливу роль під час розкриття кримінального правопорушення.
 
Мікрооб’єкти – це матеріальні носії криміналістичної інформації, які внаслідок малого розміру і кількості, можуть досліджуватися лише на основі застосування спеціальних технічних засобів і методів. Їх виявленням, вивченням та  дослідженням займаються фахівці відділу досліджень матеріалів, речовин і виробів Тернопільського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України.
 
- На сьогоднішній день здобутий значний досвід щодо використання мікрооб’єктів, текстильних волокон в розкритті і розслідуванні злочинів, - розповідає завідувач сектору фізико-хімічних досліджень Ярослав Музика.
 
 
Найчастіше мікрооб’єктами криміналістичного дослідження стають текстильні волокна. Експертиза дослідження волокнистих матеріалів та виробів з них широко використовується у розслідуванні  тяжких злочинів таких, як вбивства, зґвалтування, крадіжки, при вчиненні дорожньо-транспортних пригод. Волокна, які залишаються на місці події, є малопомітними, але не менш важливими у доказовій базі та у розслідуванні даних протиправних діянь.
 
Під час пошуку мікрооб'єктів обов'язково мають враховуватися обставини кримінального правопорушення, характер і особливості місця огляду, природа об'єктів. Як зазначає завідувач сектору фізико-хімічних досліджень, при цьому слід визначити, які саме мікрооб'єкти можуть бути виявлені і де їх шукати.
 
- Під час скоєння злочину на місці події залишаються непомітні сліди для людського ока. Такі мікрочастинки, що вилучаються під час огляду місця події з одягу потерпілого чи злочинця, з предметів ймовірного контакту, в подальшому досліджуються фахівцями з метою встановлення їх спільної родової та групової належності.
 
 
Застосування спеціальних знань, умінь, навиків відіграє важливу роль у проведенні досліджень мікрооб’єктів. Адже саме висновки експерта є підтвердженнями або спростуваннями провини особи.
 
 
Відділ комунікації поліції
Тернопільської області
 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux