Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Купуйте та торгуйте на онлайн-платформах безпечно: працівники поліції застерігають громадян від шахрайської схеми
Опубліковано 10 серпня 2024 року о 10:10

Від аферистів постраждали три мешканки Тернопільщини. Вони намагалися придбати або продати товар в інтернеті. Як результат – повнили рахунок шахраїв на 41 000 гривень.

39-річна тернополянка та 52-річна жителька Тернопільського району вирішили продати одяг, оголошення про продаж якого розмістили на торговельній платформі. Згодом в одному із месенджерів з ними зв’язалися «покупці» та обговорили питання купівлі товару. Під час листування жінкам запропонували оформити послугу «безпечної доставки» й вони погодилися.

Невдовзі потерпілі отримали повідомлення з посиланням, за яким необхідно було перейти начебто для отримання оплати. Вони перейшли за ним та ввели конфіденційні дані банківських карток: CVV-код і код-підтвердження транзакції. Після цього з їхніх рахунків незаконно списали 11 000 та 29 000 гривень.

20-річна жителька обласного центру хотіла купити одяг в соціальній мережі, за який перерахувала 1000 гривень на вказану «продавцем» банківську картку. Бажаного товару дівчина так і не отримала.

Слідчі поліції за фактами шахрайства розпочали кримінальні провадження відповідно до ст. 190 Кримінального кодексу України. Поліцейські вживають заходів для розкриття злочинів.

Не поспішайте оплачувати товар! Завжди намагайтеся використовувати магазини та сайти, які перевірені часом та відомі серед інших покупців. В них є внутрішні системи захисту користувачів, служба підтримки. Купувати щось у неперевірених продавців не варто. В нагоді стануть відгуки про таких продавців на сторінках соціальних мереж або ваших друзів, що вже купували у них товар.

Торгуючи в мережі, не забувайте про правила безпеки. Якщо ви випадково розкрили дані платіжної картки на підозрілому сайті – негайно телефонуйте до банку за номером, вказаним на звороті картки та блокуйте її.

Якщо ви постраждали від шахраїв, не зволікайте та телефонуйте на спецлінію «102». Для оперативного надання допомоги від працівників Департаменту кіберполіції Національної поліції України звертайтесь за номером 0 (800)50-51-70.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux