Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
До десяти років позбавлення волі – покарання за порушення виборчого законодавства
Опубліковано 04 лютого 2019 року о 09:00

У Кримінальному кодексі одразу  сім статей передбачають відповідальність за порушення виборчого законодавства. Жорсткішими стали санкції цих статей. Приміром, за підкуп виборця можна отримати два роки обмеження волі, за використання виборчого бюлетеня більше ніж один раз – до семи років в’язниці, за перешкоджання здійсненню виборчого права – до десяти років позбавлення волі.
 
З початку виборчої кампанії і станом на кінець січня правоохоронці Тернопільщини задокументували 18 порушень, -  розповів під час останньої зустрічі з журналістами начальник поліції краю Олександр Богомол. -  Було складено та скеровано до суду чотири адміністративні протоколи за статтею 212-13 КУпАП - виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Матеріали за вісьмома фактами направлено в ГУНП Києва, оскільки підприємець, який утримує чи орендує білборди зареєстрований там. Ще чотири факти на даний час перебувають на розгляді, за двома – порушення не підтвердилися.  
 
Недопущення порушень під час передвиборчого процесу та на виборах - одне з основних завдань поліцейських.
 
-Приміром, під час попередніх виборів у 2015 році правоохоронці краю  зареєстрували  28 кримінальних правопорушень, - повідомив Олександр Богомол. -  Серед них – перешкоджання здійсненню виборчого права та роботі виборчої комісії, підкуп виборців, фальсифікація виборчих документів та підсумків голосування, незаконне використання виборчих бюлетенів, незаконне знищення виборчої документації, голосування виборцями більше одного разу.  До суду тоді було направлено десять кримінальних проваджень цієї категорії. Як наслідок, обвинувачені особи були засуджені до позбавлення волі  та великих штрафів.
 
Для прикладу, у 2015 році на виборчих дільницях Бережанського району під час звірення списків виборців було виявлено осіб, які брали участь у голосуванні, але фактично перебували за межами України. Дані кримінальні провадження були скеровані до суду. Підозрюваним було призначено покарання у виді позбавлення волі  з випробувальним терміном та позбавлення права обіймати посади та займатися певною діяльністю, пов’язаною із організацією та проведенням виборів на строк два роки. Обмеження волі з іспитовим строком отримали двоє осіб з Бучаччини, котрі порвали видані їм бюлетені для голосування. До штрафу у розмірі 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян був засуджений член виборчої комісії з Підволочищини, котрий незаконно видав бюлетені.
 
Тому поліцейські Тернопільщини вкотре закликають учасників виборчих перегонів та виборців не порушувати закон.
 
 
Відділ комунікації поліції
Тернопільської області

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux