Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Безпека руху: ґаджетам та поспіху на дорозі не місце
Опубліковано 22 листопада 2019 року о 12:34

Найбільш вразливою групою у автопригодах є люди на вулиці. Якщо водія може врятувати залізо автомобіля, ремені та подушки безпеки, то пішоходи є беззахисними. Найголовніше – втрачене життя вже не повернеш.

 

Сучасні технології – це зручно, але у свій час і в потрібному місці. Як свідчить сумна статистика, смертність на дорозі і навіть на залізничних коліях саме через навушники у вухах все збільшується. Часто такі ДТП є доволі безглуздими і їх можна було легко уникнути.  
 
Прості, однак важливі правила слід знати усім пішоходам, як малечі так і дорослим:
 
 - не використовуйте смартфони, планшети, айпади, навушники тощо, коли переходите дорогу, адже разі небезпеки (наприклад, технічні проблеми, коли водій не може загальмувати) ви просто не почуєте попереджувального сигнали чи окрику людей, що може призвести до зіткнення та летального результату;
 
 
 - твердження «пішохід завжди правий» не працює в наших умовах. Пішохід має свої правила поведінки на дорозі, які офіційно закріплені у Правилах дорожнього руху. Є випадки, коли саме пішоходи стають причинами серйозних ДТП, де гинуть люди;
 
 - не перебігайте дорогу у невстановлених місцях. Навіть якщо водій швидко загальмує, авто не зможе зупинитися вчасно. На швидкості водій взагалі може не побачити пішохода;
 
 - переходьте дорогу тільки у встановлених для цього місцях, краще на регульованих пішохідних переходах. Додатково озирніться про всяк випадок, краще зайвий раз перестрахуватися.
 
Ще одне життєво важливе правило – бути видимим пішоходом. Пішохід має спокійно підійти до краю проїжджої частини, на кілька секунд зупинитися, давши водіям побачити себе, і лише після цього переходити дорогу. І це стосується не тільки нічної пори чи під час поганої погоди. Часто неяскравий одяг зливається з оточуючими будівлями, деревами і водій може побачити вс занадто пізно.
 
Життєво важливо користуватись вночі світловіддзеркалювачами. Особливо дітям та підліткам, які навчаються у другу зміну або ходять на гуртки. Це дозволить водію побачити пішохода раніше і встигнути загальмувати.
 
Не йдіть впритул до проїзної частини. Це проста порада, яку усі знають, але рідко дотримуються. Чим ближче ви до дороги, тим більша вірогідність бути «зачепленим» автівкою.
 
Слід пам’ятати – безпека на дорозі вбереже життя!
 
Відділ комунікації поліції
Тернопільської області
 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux