Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Без права на помилку: вибухотехніки відзначають 25-річницю з дня створення служби
Опубліковано 10 червня 2020 року о 16:08

Якщо для когось повідомлення про замінювання лише невдалий жарт, а знайдений боєприпас, підозрілий предмет не становить загрози – то для них це щоденна робота і кожен виїзд на такий виклик є бойовим, несе ризик та небезпеку. 13 червня поліцейські вибухотехнічного відділу святкують своє професійне свято. Цьогоріч службі виповнюється 25 років.
 
 
Вибухотехнічні підрозділи були утворені в системі МВС у 1995 році та функціонували в складі Експертної служби МВС України. У 2015 році, під час реформування та реорганізаціі міліції в поліцію, в системі Нацполіції створили вибухотехнічну службу.
 
Вибухотехнічний відділ ГУНП в Тернопільській області - це шестеро досвідчених працівників: чотири спеціалісти-вибухотехніки та два кінологи. Неабияк у роботі допомагають спецiально підготовлені для пошуку вибухових речовин службові собаки: вівчарка Рік та кокер-спаніель Арчі.
Очолює службу вже 12 років підполковник поліції Ігор Васьків. Колектив підрозділу - це досвідчені та кваліфіковані фахівці. Працюють 24/7, повідомлення про виклик може надійти у будь-який час. Спеціалісти-вибухотехніки в своїй  службовій діяльності тісно взаємодіють з оперативниками, слідчими та підрозділами превенції. Також тісна співпраця з НДЕКЦ МВС України в області.
 
Серед основних завдань служби: пошук, вилучення, транспортування та знешкодження вибухонебезпечних предметів. Можливо, їхня робота малопомітна та саме від неї залежить життя та безпека людей. Щоразу перед масовими заходами чи важливими подіями спеціалісти підрозділу здійснюють профілактичний огляд території на предмет вибухобезпеки.
Майже за п’ять років роботи в складі поліції тернопільські вибухотехніки здійснили 800 виїздів. Серед яких: виклики про загрозу вибухом, анонімні повідомлення про замінування, профілактичні огляди масових заходів на предмет безпеки. Вилучили з обігу близько 400 одиниць вибухових матеріалів: гранат, боєприпасів, вибухових пристроїв, та майже 30 кілограмів вибухових речовин.
 
 
Від самого початку бойових дій тернопільські вибухотехніки постійно несуть службу на Сході. У складі вибухотехнічої групи чергують на блок постах, надають допомогу та діляться своїм досвідом з місцевими поліцейськими. Їхня робота там вкрай необхідна та в десятки разів активніша. На сторожі потрібно бути повсякчас.
Одним із важливих напрямків діяльності підрозділу є профілактична робота серед населення, особливо дітей. Поліцейські-вибухотехніки відвідують навчальні заклади, проводять заняття та показують молодому поколінню, як можуть виглядати вибухові пристрої, і що треба робити у випадку їх виявлення.
За роки служби були різні ситуації, але, на щастя, завжди зі службових завдань вибухотехніки поверталися живими та неушкодженими.
 
Час не стоїть на місці, із кожним роком співробітникам вибухотехнічної служби доводиться мати справу з новими вибуховими механізмами, боєприпасами сучасних зразків. Тож вони постійно вдосконалюють свої вміння та навички, адже у своїй роботі не мають права на помилку.
 

 

 
 
Відділ комунікації
поліції Тернопільської області

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux