Портал в режимі тестування та наповнення
Як знизити кількість злочинів дізнавалися у чеських колег поліцейські Тернопільщини
Опубліковано 20 листопада 2018 року о 09:56

Двісті п'ятдесят співробітників поліції, які обслуговують 130 тисяч населення, змогли зменшити рівень злочинності за три останніх роки на сімдесят відсотків. Такі показники досягли у Чеському місті Колін, реалізувавши проект «Безпечне місто».
 
 
Як працюють поліцейські у Європі, що роблять, аби знизити злочинність та про методи запобігання новим правопорушенням представникам української делегації розповіли колеги з Чехії.
 
 
До складу групи увійшли працівники патрульної поліції та Головного управління Нацполіції Тернопільщини. Дана зустріч стала можливою завдяки ГО Чехії «Команда для України», Міністерства внутрішніх справ ЧР, Бюро кримінальної поліції й слідчої служби. Усе це відбувалося в рамках «Забезпечення прав людини у діяльності поліції і обмін міжнародним досвідом, співробітництво громадян і поліції».
 
 
Основну увагу, каже Йіржі Фейфар, начальник територіального управління Коліна, вони зосереджують на співпраці з місцевою владою, громадськими організаціями та населенням. Починали роботу з того, що визначили основні пріоритети та проблеми, які породжують злочинність. Серед іншого у цей список потрапив ігровий бізнес. Його чеське самоврядування ліквідувало повністю. Залучили до роботи і місцеве населення.
 
 
- Ми створили сторінки у соцмережах та зробили інформаційні сайти, завели ютуб-канали, де розповідали про злочини, які трапляються у місті, давали поради, як не стати об'єктом злочинця. Аби люди про це дізналися, ми почали розклеювати наліпки з посиланням, - каже Йіржі Фейфар. -  Спочатку населення нас не сприймало, але з кожним днем кількість відвідувачів на сайти зростала і це давало непоганий результат. Люди почали звертатися з проблемами, а ми намагалися їх вирішувати.
 
 
Працівники поліції визначили місця, де найчастіше трапляються злочини, та створили карти злочинності та осіб, які могли чи можуть бути причетними до злочинів. А там, де найчастіше викрадали велосипеди та автівки, чеські правоохоронці облаштували спецпарковки та встановили камери відеоспостереження. Як результат крадіжки двоколісних транспортних засобів знизилися на 99%.
 
 
- За останні роки знизилася у нас і аварійність на дорогах. На сайті "Безпечне місто" є інформація про дорожньо-транспортні пригоди. А ми, в свою чергу, проаналізували місця, де найчастіше траплялися аварії та надзвичайні події. На сайті періодично повідомляємо, що в даному місті з такого по таке число стоятимуть інспектори та замірятимуть швидкість. При цьому ми не вказували ні дати, ні години. І як результат - водії стежили за власною швидкістю. З часом вони звикли їздити без порушень. А от за водіння у п'яному вигляді в Чехії можна потрапити уже за ґрати. За 1 проміле в крові - кримінальна відповідальність.
 
 
 
Йіржі Фейфар каже, що по-новому проходить і патрулювання містечка. Екіпажі виїжджають лише на місця найбільшої концентрації злочинності, а не їздять по всіх вулицях. Керівник поліції стверджує, що 20 хвилин роботи на певній території забезпечує годину спокою для місцевого населення.
 
Як результат за останніх три роки в місті Колін знизилася суттєво злочинність. Якщо раніше патрульні отримували в неділю по тридцять викликів, то тепер близько трьох.
 
Відділ комунікації поліції
Тернопільської області

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux