Портал в режимі тестування та наповнення
Виборчий процес – головна тема спільної прес-конференції поліції та міграційників Тернопільщини
Опубліковано 05 березня 2019 року о 12:06

Сьогодні відбулася спільна прес-конференція за участю керівника Головного управління Нацполіції краю Олександра Богомола та  начальника УДМС в Тернопільській області Ярослава Давибіди. Головні теми: забезпечення законності виборчого процесу та роз’яснення щодо використання паспортів громадянина України під час голосування на чергових виборах.
 
 
Зі слів Олександра Богомола, поліція активно реагує на всі повідомлення про порушення виборчого законодавства.
 
-На сьогодні в області задокументовано 68 повідомлень про можливі порушення за якими складено майже 30 адміністративних протоколів та розпочато одне кримінальне провадження. Ми вдячні всім небайдужим громадянам та громадським організаціям, які повідомляють нам про ймовірні порушення. Запевняю, маємо достатньо можливостей перевірити кожне з них.
 
Нагадав Олександр Миколайович і про відповідальність за порушення виборчого законодавства.
 
-Закликаю всіх, хто активно займається агітацією за того чи іншого кандидата у Президенти, пам’ятати про відповідальність за підкуп виборців. За цей кримінальний злочин – статтею 160 ККУ передбачено до семи років позбавлення волі.
 
Генерал поліції запевнив, правоохоронці задля ефективної роботи активно співпрацюють з Громадянською мережею Опора, разом організовують навчання, тренінги, де відпрацьовується механізм дій поліцейських під час виявлення та документування правопорушень виборчого законодавства.
 
Поліція активно готується й до забезпечення охорони громадського порядку під час виборчого процесу.
 
На 1182 виборчих дільницях нестимуть службу по одному-двоє співробітників поліції. Загалом до забезпечення публічної безпеки буде задіяно 2659 осіб, серед яких не лише поліцейські, а й військовослужбовці Нацгвардії, співробітники управління надзвичайних ситуацій.
 
 
-Щоправда, власних сил та засобів нам недостатньо, тому допомогу чекаємо від Національної поліції України. Розраховуємо на 120 осіб, які допоможуть нам забезпечити виборчий процес, - зауважив генерал поліції. – Також сьогодні публічно звертаюся до органів місцевого самоврядування з пропозицією про створення в кожному населеному пункті груп з числа членів громадських формувань та активних громадян, які б допомагали нам на виборчих дільницях, поза ними забезпечувати правопорядок.
 
Працюватимуть на кожному виборчому окрузі й вибухотехніки та кінологи, які виїжджатимуть на виклики про замінування чи виявлення якихось небезпечних предметів.
 
На виборчі округи поліцейські заступлять уже з 22 березня, а на виборчі дільниці – з 28-29 березня.
 
Не відпочиватимуть у день виборів і міграційники. Про це повідомив начальник Управління ДМС України в Тернопільській області Ярослав Давибіда.
 
Ті громадяни, котрі з якихось причин не мають паспорта, чи змінили останнім часом персональні дані, ще мають час виготовити новий документ. Термін оформлення паспорта громадянина України у формі ID-картки у звичайному порядку становить 20 робочих днів, у терміновому – 10. А забрати готовий документ краяни зможуть навіть у день виборів – у неділю 31 березня усі територіальні підрозділи міграційної служби області працюватимуть.
 
У краян виникає багато питань, пов’язаних з використанням паспортів громадянина України під час голосування. Найбільше хвилюються власники ID-карток, чи зможуть вони із пластиковим документом отримати бюлетень на дільниці і чи не доведеться брати із собою додаткових документів і довідок. Ярослав Давибіда запевнив, що всі громадяни зможуть проголосувати.
 
-Всі громадяни, яким виповнилося 18 років і мають паспорт громадянина України у формі книжечки чи ID-картки зможуть проголосувати. Відмова виборцю, включеному до списку виборців на виборчій дільниці, в реалізації його права голосу на виборах та відповідно у видачі виборчого бюлетеня з підстав відсутності у паспорті такого виборця у вигляді паспортної книжечки фотокартки, яка вклеюється при досягненні особою 25 та 45-річного віку, або розбіжностей у виборчій адресі виборця в списку виборців та паспорті громадянина України у вигляді паспортної книжечки, пов’язаних із перейменуванням населеного пункту, вулиці, зміною нумерації будинку, або з підстав відсутності відомостей щодо реєстрації місця проживання в паспорті громадянина України у вигляді картки не допускається.
 
Ярослав Давибіда також поінформував про співпрацю із правоохоронцями та відділами ведення Державного реєстру виборців з метою недопущення випадків голосування за померлих, осіб, які перебувають за кордоном чи за недійсними паспортами. Так, до відділу обліку і моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання УДМС України в області щотижня надходить 500-600 запитів щодо уточнення персональних даних громадян, які внесені до Реєстру виборців.
 

 

 

 
Відділ комунікації поліції
Тернопільської області 
 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux