Портал в режимі тестування та наповнення
Тернопільські експерти допоможуть захистити права на інтелектуальну власність
Опубліковано 22 березня 2019 року о 10:39

На сьогодення все більшої актуальності набуває питання захисту прав інтелектуальної власності в нашій державі. Правовласники активно відстоюють свої особисті немайнові та майнові права інтелектуальної власності, вживають заходи щодо притягнення порушників таких прав до передбаченої законом відповідальності та відшкодування завданих збитків.
 
Захистити нематеріальний результат інтелектуальної праці допомагають експертні дослідження у сфері інтелектуальної власності. Про актуальність таких експертиз розповіла старший судовий експерт Тернопільського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Ольга Дзюра.
 
- Інтелектуальна власність використовується в усіх без винятку видах економічної діяльності, тому кількість злочинів у цій сфері зростає. У повсякденному житті, люди часто вживають термін «бренд», не усвідомлюючи того, що він є синонімом терміну «знак для товарів і послуг», -розповідає експерт. - Споживач не завжди має можливість відрізнити оригінальну продукцію від підробленої, мимоволі обираючи товар, який є популярним, а головне - містить позначення відомих брендів. В Тернопільському НДЕКЦ МВС України фахівцями проводяться дослідження у сфері інтелектуальної власності за напрямком, що пов’язаний з дослідженням комерційних (фірмових) найменувань, торговельних марок (знаків для товарів і послуг), географічних зазначень, тощо.
 
Знак для товарів і послуг став особливо привабливим для неправомірного використання, оскільки він не потребує великих інвестицій для виготовлення й швидко може приносити доходи. Так маніпулюючи відомою торговою маркою, можна заробити на цьому немалі гроші, і, позбавити тим самим частини прибутку справжніх власників.
 
- Особи, які використовують незаконно знак товарів і послуг, завдають чималих збитків компаніям-правовласникам. Відповідно існують як в Україні, так і в інших державах бази даних зареєстрованих товарів і послуг. Наше завдання встановити різницю між зареєстрованим товаром та оригіналом, - зазначає фахівець.
 
Способів таких маніпуляцій чимало: зміна кількох літер в назві торгової марки, видозміна дизайну, реєстрація відомої торгової марки для іншого продукту. Як приклад, позначення на спортивному взутті, одязі, продуктах харчування тощо, може відрізняється від торговельної марки кольором виконання, що відповідно вводить в оману споживача та порушує права власника торгівельної марки. І якщо раніше підробці піддавалися переважно закордонні торгові марки, то зараз їх об'єктом нерідко стають і українські бренди.
 
Таких прикладів є чимало, тому попит на проведення експертиз у сфері інтелектуальної власності зростає з кожним днем.
 

 

 
Відділ комунікації поліції
Тернопільської області

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux