Портал в режимі тестування та наповнення
Дактилоскопічна експертиза: без права на помилку
Опубліковано 14 листопада 2018 року о 16:56

Відбитки пальців у всіх людей різні. Саме тому за цими унікальними слідами, залишеними людиною, можна ідентифікувати особу. Даний метод носить назву дактилоскопія і широко застосовується багатьма службами.
 
Дактилоскопічна експертиза має важливе значення під час досудового розслідування та судового розгляду, адже від її результатів залежить доля людини. На підставі висновку експерта Феміда підтверджує причетність чи невинуватість особи до злочину.
 
 
Виявленням та вивченням слідів пальців рук, залишених на місці злочину, та ідентифікуванням їх осіб займається сектор дактилоскопічних видів експертиз та обліків Тернопільського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України. Його фахівці досліджують сліди папілярних візерунків, порівнюють їх з відбитками пальців та встановлюють, кому вони належать.
 
 
- Нам надходять матеріали досліджень з різних підрозділів правоохоронних органів, - розповідає судовий експерт НДЕКЦ Степан Добко. – Це можуть бути як готові матеріали, так і відкопійовані або вилучені сліди з місць нерозкритих злочинів.
 
Відбиток пальця, знайдений на місці скоєння злочину - один з важливіших доказів у процесі розслідування. З готовим матеріалом працювати завжди легше. Його потрібно порівняти і встановити, чи належать він конкретній особі. Якщо ж слід знаходиться на об’єкті носієві, то тут його ретельно досліджують, і опрацьовують в лабораторії. Сліди заносять в базу даних, що в подальшому полегшує роботу та дає можливість встановити причетність осіб до злочину.
 
 
Експерти-дактилоскопісти у своїй роботі використовують різні засоби та методи для виявлення і фіксації слідів рук.
 
- В залежності від слідосприймаючої поверхні, давності залишеного сліду обирається метод, - зауважує  Степан Добко. – Це може бути від найпростіших дактилоскопічних порошків і, закінчуючи складними хімічними реактивами.
Відбитки пальців рук у кожної людини індивідуальні - двох людей з однаковими папілярними узорами на руках у світі не існує. При народженні на шкірі людини з’являються унікальні узори, змінити які будь-якими методами неможливо.
- Бували випадки, коли зловмисник зрізали верхній шар шкіри, щоб стерти папілярний малюнок, та з часом він відновлювався, - зазначає судовий експерт.
 
 
Саме за допомогою папілярних ліній на руках криміналісти можуть ідентифікувати особу. Досліджуючи виявлений слід, експерт може надати безліч інформації - вік, зріст, вагу, стать, фізичні вади та професійні навички особи, яка його залишила.
 
Робота експертів-дактилоскопістів – точна, чітка, без права на помилку, адже від них залежить доля людини.
 

 

 
Відділ комунікації поліції
Тернопільської області

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux