Портал в режимі тестування та наповнення
Покупки в мережі – Інтернет обернулися для жителів Тернопільщини втратою коштів
Опубліковано 21 вересня 2020 року о 11:25

Найпоширеніший вид шахрайства - злочини вчиненні в мережі – Інтернет. Зазвичай громадяни мають намір придбати або купити різноманітний товар довіряючи розміщеним оголошенням, а як наслідок втрачають кошти, які переказують на рахунки аферистів.
 
Схема за якою діють пройдисвіти наступна: на сайтах – оголошень вони публікують інформацію про продаж й купівлю майна з метою знайти потенційну жертву. Коли ж покупець зв’язується з псевдопродавцем, останній просить здійснити передоплату й тоді за допомогою служби доставки він відправить товар. Як тільки шахраї отримують сповіщення про зарахування грошей, вони видаляють допис й вимикають телефон.
 
Впродовж вихідних від такого роду злочину потерпіло семеро жителів Тернопільщини. Молодик хотів придбати дороговартісний ноутбук вартістю 905 американських доларів, але став жертвою афериста. Троє потерпілих переказала 9450, 6250 та 11300 гривень за мобільні телефони різних марок але бажаної техніки не отримали.
 
Житель Монастириського району здійснив транзакцію на суму 11600 гривень, якими він поповнив електронний гаманець невідомого за комплектуючі деталей до вантажного автомобіля. 
 
Натомість житель Теребовлянщини знайшов оголошення про продаж великої рогатої худоби, обумовив з продавцем місце зустрічі, однак аферист не приїхав.
 
Ще один заявник продавав навушники за яких хотів виручити готівку. До нього зателефонував потенційний покупець й дізнався реквізити, згодом пролунав ще один дзвінок, цього разу пройдисвіт представився банкіром. Він попросив повідомити вміст смс-повідомлення, аби операція про зарахування коштів пройшла успішно. Як тільки тернополянин це зробив з його карткового рахунку зникло понад 1500 гривень.
 
За всіма фактами працівники поліції розпочали досудове розслідування відповідно до статті 190 Кримінального кодексу України.
 
Правоохоронці розповідають, що в пастку спритних аферистів потрапляють не тільки покупці, але і продавці. Зловмисники вигадують різні види шахрайства і схеми розводу, що потрібно бути дуже пильним при користуванні сервісом. 
 
Зазвичай шахраї застосовують такі методи:
1. 100% передоплата. Перед відправкою продавець просить заплатити повну вартість або аванс. Отримавши гроші, зникає, блокує номер, не відповідає на особисті повідомлення або відразу видаляє аккаунт.
2. Бракований товар. Покупцеві відправляють товар низької якості або з браком. При цьому продавець може відправити річ наложкою, коли впевнений, що визначити брак на поштовому відділенні неможливо.
3. Дуже дешева вартість. Основна особливість, за якою можна розпізнати і заблокувати шахрая.
4. Занадто «молодий» аккаунт. Такі, як правило, заводять менеджери з продажу з поганими відгуками, або злочинці, які після "успішної операції", видалили минулий. Якщо при цьому вимагають сплатити 100% - подумайте гарненько, це може виявитися той самий розвод по передоплаті.
 
Також злочинцями бувають не тільки продавці, але й покупці.Вони працюють за наступними схемами: 
1. Просять підтвердити переказ. Покупець-аферист дзвонить, цікавиться товаром і погоджується сплатити повну вартість. Після стверджує, що переказ здійснено, але гроші не впали на рахунок, оскільки були перераховані з картки іншого банку. Продавця просять повірити на слово і вислати товар, або підійти до банкомату і дозволити переказ грошей. Дотримуючись інструкцій зловмисників, продавець відправляє аферистам гроші зі свого рахунку.
2. Дзвінки від банківських службовців. Продавцю дзвонить нібито співробітник фінустанови, який повідомляє, що на його рахунок прийшли гроші від юрособи, текст бажано схвалити паролем з SMS. В результаті з'ясовується, що зазначена в SMS сума, не зарахована на рахунок продавця, а навпаки.
3. Додаткові дані. Намагаються дізнатися додаткові дані про картку продавця: CVV-код, термін придатності картки. Роблять це дуже майстерно, втираючись в довіру. В результаті продавцеві залишається тільки заблокувати свою картку.
 
Вберегтися від шахрайства можна, дотримуючись кількох простих правил: 
•    Завжди перевіряйте інформацію про покупця/продавця. Простий спосіб - ввести дані і номери телефонів в рядок пошуку в будь-якому пошуковому ресурсі і перевірити, чи є відгуки в мережі.
•    Ні в якому разі не повідомляйте стороннім особам дані своїх карток (паролі, дані з SMS-повідомлень, які приходять на ваш номер).
•    Не розголошуйте реквізити картки.
•    Вас просять провести будь-які дії з карткою в банкоматі, щоб підтвердити зарахування коштів? Не піддавайтеся на вмовляння!
•    Не відправляйте передоплату, не перевіривши дату реєстрації аккаунта на ресурсі. 
•    Обов'язково перевіряйте номер телефону. Зазначений в оголошенні може відрізнятися від того, з якого вам будуть передзвонювати.
 
Відділ комунікації поліції
Тернопільської області

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux