Портал в режимі тестування та наповнення
Інтернет-шахраї оформили кредити на жителів Тернопільщини
Опубліковано 13 жовтня 2021 року о 11:17

Шахрайська схема під умовною назвою «кредити на чужі документи» є одним з найпоширеніших видів кредитного шахрайства. По суті це оформлення боргових зобов’язань на людей, які не мають ніякого відношення  до даних правочинів. 

Дуже часто для отримання кредиту на чужий паспорт достатньо мати копію документа в паперовому або електронному форматі, а в окремих випадках навіть цієї формальності не знадобиться. Єдина вимога – володіти інформацією з основних документів будь-якої особи, і сміливо можна звертатись за тимчасовою фінансовою допомогою.

Проведення подібних афер можливе, як правило, в нових компаніях, де програми верифікації ще не налаштовані відповідним чином, а також в установах, які працюють нелегально.

Однак, треба сказати, що навіть в різноманітних фінансових установах неможливо уникнути ситуації з оформленням кредитів на підроблені або чужі документи, а також інших кредитних афер. Для прикладу,  ситуація з загубленим або вкраденим паспортом: щоб оформити кредит на власника паспорта, достатньо акуратно вклеїти іншу фотографію або підібрати особу з подібною зовнішністю. 

Такi афери загрожують втратами для банку, або при відсутності доказів, боргом для справжнього власника паспорта. 

Від такого роду злочину потерпіло двоє мешканців області. 24-річна тернополянка виявила, що невідома особа оформила на неї кредитне зобов’язання на суму 7понад 100 000 гривень. Ще один потерпілий  - житель села Підгороднє . На його ім’я взяти кредит на суму 3800 гривень. 

Відомості про події правоохоронці Тернопільського РУП внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Працівники поліції наголошують про обов’язкову необхідність пильнувати за паспортом. Не давайте особисті документи в руки стороннім особам, а якщо вас просять його показати для підтвердження особи, старайтесь завжди прикривати серію та номер (це зручно можна робити великим пальцем). В жодному разі не залишайте документи в якості застави, наприклад, для ломбардного кредиту. Якщо потрібно залишити десь ксерокопію паспорта, обов’язково переконайтесь, що така вимога справді обґрунтована. В крайньому випадку, на копії паспорта завжди можна залишити замітку ручкою – зіпсовану копію не вийде використовувати в шахрайських цілях, це буде своєрідним захистом персональних даних.

Не потрібно залишати будь-де персональних даних. Часто в Інтернеті, реєструючись на різних сервісах, просять вказати особисті дані. Якщо ви зустрічаєтесь з вимогою вказати серію та номер паспорта, то це повинно викликати підозру. Винятком, звичайно, являється тільки оформлення кредиту он-лайн або звернення в інші установи, наприклад, Бюро кредитних історій, де без цих даних не обійтись. У всіх інших випадках (в інтернет магазинах, в соціальних мережах) залишати конфіденційну інформацію максимально небезпечно.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux