Портал в режимі тестування та наповнення
Сезон "квартирних крадіжок" стартував на Тернопільщині
Опубліковано 06 червня 2019 року о 09:41

Дев'яносто два факти квартирних крадіжок зареєстрували правоохоронці на території Тернополя та області від початку 2019 року. Зросла кількість злочинів після старту сезону відпусток.
 
Власники залишають свої помешкання без нагляду і захисту. За даними експертів, 80 відсотків вхідних дверей можна відімкнути за кілька хвилин звичайними господарськими інструментами.
 
- Шляхом віджиму металопластикового вікна у вечірню пору доби. Переконавшись в тому, що громадян немає дома, відкривають двері відмичками або шляхом підбору ключа, проникають в квартиру, викрадають в основному цінні речі та гроші, а також речі, які легко винести - це побутова або цифрова техніка, - розповідає старший оперуповноважений УКР ГУНП в Тернопільській області Степан Ксьонжик.
 
Щоб відчинити двері, каже оперативник, та зібрати усі цінні речі, зловмиснику потрібно від п'яти до двадцяти хвилин. Усе залежить від того, скільки кімнат у квартирі, а також від кількості меблів та одягу. Саме в цих місцях найчастіше шукають наживу "домушники".
 
- Що стосується віджиму вікна, то злодії залазять, як правило, на перших поверхах. Перед тим злочинці дивляться чи нікого нема в квартирі. Якщо нема захисних решіток, то шляхом віджиму фомкою або за допомогою великої викрутки віджимають вікно і проникають всередину.
 
Фахівці кажуть, що захистити свої вікна можна новими додатковими пристосуваннями такими, як замки блокування, які встановлюються на металопластикові вікна.
 
- Вони надійно фіксуються, не потребують заміни фурнітури і допомагають забезпечити зламостійкість вікна. Особливо актуально це для мешканців перших та останніх поверхів, мешканців приватних будинків, дач, людей, які їдуть на відпочинок і хочуть залишити в безпеці своє житло, - розповідає  Костянтин Клименко, представник приватного підприємства.  
 
Домушнику зі стажем потрібно дві хвилини, щоб потрапити до квартири. Його знаряддя роботи - викрутки, пасатижі, розвідні ключі, молотки та ножі для різання металу, оскільки двері українських квартир більше схожі на консервні бляшанки. Не завжди рятують оселю і циліндрові замки.
 
- Секретність даного замка, - каже начальник сектору криміналістичного забезпечення слідчого відділу Тернопільського відділу поліції Василь Коваль, - є однаковою і це не залежить чи він вартує 200 гривень чи 5 тисяч. Циліндровий механізм розламався, бо не витримав відмичок, які вставлялися всередину. Ми думаємо, що це були відмички, і механізм розсипався. Є сувальдні замки, які вважаються більш надійними з більшою секретністю замок.
 
Надійним способом захисту послужить охоронна сигналізація та відеоспостереження, міцніші двері й хитріші замки. Найкращі охоронці – сусіди та родичі. Вони забиратимуть пошту, вмикатимуть світло і лякатимуть домушників, поки ви відпочиваєте. В жодному разі не повідомляйте у соцмережах час та тривалість вашої майбутньої поїздки. 
 

 

 
Відділ комунікації поліції
Тернопільської області

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux